De vereniging

Jupiter

Jupiter is een gezellige volleybalvereniging met heren- en damesteams, jeugdteams en Cool Moves Volley (mini’s), een masterteam en een recreantenafdeling. De thuisbasis is sporthal De Noort Syde in Oudewater, waar om de zaterdag de thuiswedstrijden worden gespeeld.

Once upon a time

geschiedenis

Op 6 oktober 1966 kwam op de bovenzaal van restaurant Seelt in Oudewater een aantal volleybalpioniers bijeen. Na een aantal mislukte pogingen (van S´59, UNIO, een groepje onderwijzers en de KPJ) waren nu alle verschillende partijen bij elkaar en werd de volleybalvereniging opgericht. Ongeveer 21 volleyballers sloegen aan het trainen in de gymzaal bij de oude Immanuëlschool, aan de Gerard Davidstraat. De clubnaam Jupiter werd enige tijd later bedacht. In het begin werd er alleen nog getraind, pas in 1967-1968 werd voor het eerst deelgenomen aan de NeVoBo-competitie. De heren presteerden het om enkele jaren achtereen te promoveren. Het beginnersniveau van de derde klasse werd dan ook binnen enkele jaren ingeruild voor een wekelijks presteren in de derde divisie. Ook de dames presteerden er op los in deze eerste Jupiter-jaren. Na trainingen werd er altijd een bezoek gebracht aan Seelt.

Jarenlang werd er getraind in het zaaltje aan de Gerard Davidstraat en in later jaren bij de MAVO. Voor de wedstrijden en een deel van de trainingen waren diverse teams aangewezen op zaalruimte buiten Oudewater, zoals sporthal De Meent in Schoonhoven. Door de bouw van de Eiber in 1975 is de ontwikkeling van de vereniging in een stroomversnelling geraakt, maar ook daar kampte men op een gegeven moment weer met ruimtegebrek.

In de jaren ’80 werd aan het volleyballen ook het basketballen en recreatief volleyballen toegevoegd. Jupiter verbreedde van volleybalvereniging naar zaalsportvereniging. Eind jaren ´90 verhuisde Jupiter naar de nieuwe sporthal De Noort Syde aan de Touwslag in Oudewater. 

Vandaag de dag
Vandaag de dag is Jupiter een ´volwassen´ en gezellige volleybalvereniging (het basketballen is inmiddels beëindigd) met heren- en damesteams, jeugdteams en Cool Moves Volley (mini’s), een masterteam en een recreantenafdeling. De thuisbasis is sporthal De Noortsyde in Oudewater, waar om de zaterdag de thuiswedstrijden worden gespeeld

Volleybal vereniging Jupiter

Voor wie?

Mini's

Ben jij 6 tot 12 jaar en lijkt volleyballen helemaal jouw ding? Lees dan even verder!

Cool Moves Volley
Speciaal voor jullie is er Cool Moves Volley(CMV). Hier leren jullie stap voor stap het volleyballen op een leuke manier.
Je leert dan allerlei “Coole Moves” zoals opslag, pass, set-up, smash, blok en duik en je doet elke week weer nieuwe dingen om te groeien naar volgende niveau, de volgende stap. Er zijn 6 stappen en zo leer je op je eigen niveau de techniek van volleybal.

Voor meer informatie over Cool Moves Volley kun je naar de NeVoBo website.

Is dat alles?
Nee zeker niet. Als Mini worden er leuke dingen voor je georganiseerd door de Denktank. Hierbij kan je denken aan een avondje zwemmen, een spelletjes-ochtend en natuurlijk ook toernooien om daarbij je volleybal-talenten te tonen in wedstrijden tegen andere mini’s van Jupiter.
Ook zal je vanaf een moment competitie gaan spelen tegen andere leeftijdgenootjes in de regio.

Ben jij nu helemaal overtuigt en wil jij zo snel mogelijk meedoen?
Meld je dan nu hier aan!

Jeugd

Wie de jeugd heeft, heeft toekomst!

Leren volleyballen, helemaal leuk? Lees dan verder!

Bij Jupiter worden jongens en meisjes vanaf 7 jaar tot 18 jaar opgeleid. Ze leren volleyballen, wat betekent dat ze naast technische vaardigheden ook sociale vaardigheden leren. Ze gaan namelijk werken in teams. Bij de mini’s bestaan die teams uit 4 personen bij de oudere jeugd spelen ze met z’n zessen. Afhankelijk van het aantal wordt gespeeld in jongens of meisjesteams maar soms ook in zogenaamde mix-teams. Bij Jupiter willen we dat de jeugd op een plezierige en veilige manier kan sporten.

De jeugd kent een indeling in A, B en C-niveau. Het A-niveau is vanaf 16 jaar, het B-niveau vanaf 14 jaar en het C-niveau begint bij de leeftijd van 12 jaar. Daarvoor ben je nog mini. Er wordt een of twee keer per week getraind en op zaterdag competitie gespeeld.

Wil je met volleyballen beginnen of eerst even kijken, kom dan gewoon een paar proeftrainingen meedoen. Neem dan contact op met onze jeugdcoördinator via E-mail. Neem gerust contact op voor meer informatie of een proeftraining.

Ben jij nu helemaal overtuigt en wil jij zo snel mogelijk meedoen?
Meld je dan nu hier aan!

Senioren

De senioren zorgen voor gezelligheid en plezier binnen en buiten het volleybalveld. De kleinschaligheid zorgt voor een sfeer van ons-kent-ons. Een club waar je bij wil horen.

Onze heren en damesteams spelen competitie variërend van de vierde klasse tot en met de eerste klasse. Wil je een keer komen trainen? Dat kan zowel als je al volleybalervaring hebt in competitie-verband of gevorderd bent op recreantenniveau! Trek je sportkleding uit de kast en kom langs. De senioren trainen elke maandag, dinsdag en donderdag in de sporthal. Voor de trainingstijden kijk je hier.

Kennismaken met Volleybalvereniging Jupiter?
Wil je eerst een keer kennismaken met volleyballen bij Jupiter en met je mogelijke nieuwe teamgenoten? Neem dan vooral contact met ons op. Je kunt dan kosteloos een keer meetrainen. Zonder verdere verplichtingen.

Ben jij nu helemaal overtuigt en wil jij zo snel mogelijk meedoen? Meld je dan nu hier aan!

Recreanten

Elke week lekker ballen…
Elke dinsdagavond van 21.00 t/m 22.30 uur is het weer een belevenis in sporthal De Noort Syde. Om deze tijd trainen en spelen de recreanten van volleybalvereniging Jupiter. Een bont gezelschap mannen en vrouwen met uiteenlopende leeftijden en spelniveaus. En dit gaat heel goed samen!
Er wordt uiteraard getraind, maar vooral onderlinge wedstrijden gespeeld waarbij de betere spelers de andere altijd helpen. Het is een hechte club, waarbij plezier en samenspel voorop staan. Dat zou best eens iets voor jou kunnen zijn!

Na afloop kun je gezellig napraten evt. onder het genot van een drankje in de kantine.
Jupiters recreanten zijn er in vele beroeps- en leeftijdscategorieën: van chauffeur tot projectmanager en van huisvrouw tot ondernemer. Allemaal ongeveer tussen de 25 t/m 65 jaar. Dat dit veelkleurige gezelschap toch een hechte en gezellige club vormt, bewijst dat je in volleybal elkaar altijd vindt.

Of ook meedoen in de competitie
Als recreant heb jij het voor het zeggen. Alleen op dinsdagavond ballen? Prima, maar je kunt ook meedoen aan regionale toernooien. Op termijn kun je mogelijk in een van de gemengde teams deelnemen aan de recreantencompetitie. Of bij het damesteam dat door de week competitie speelt.
Van september t/m april speel je dan ongeveer eens in de twee weken een wedstrijd. Sinds een aantal jaren zijn er ook twee damesteams, die ook op enkele zaterdagen een toernooicompetitie speelt.

Werken aan je techniek met een echte trainer
De training krijg je van een trainer of recreant die met name werkt aan onze praktische techniek en spelsituaties. Onze ervaring is dat met maar een beetje techniek het spelplezier al met sprongen toeneemt. Daarnaast is samen spelen met meer ervaren spelers natuurlijk ook erg leerzaam. De competitiedeelnemers en de damesteams krijgen nog een aantal aanvullende trainingen op de woensdagavond.

Toernooien en Feestjes
Als recreant heb je ook de mogelijk mee te doen aan interne en externe toernooien. Jupiter wordt geregeld uitgenodigd door volleybalverenigingen uit de regio om deel te nemen aan leuke toernooien.
Daarnaast organiseren we natuurlijk zelf ook de nodige activiteiten. Zo spelen we jaarlijks om de titel “recreant van het jaar”. Meld je aan voor een gezellige gratis proefavond!

Geregeld organiseren we een aantal dinsdagavonden speciaal voor geïnteresseerden. Onder begeleiding van een ervaren speler maak je onze ‘dinsdagavond experience’ eens helemaal mee.

Volleybal vereniging Jupiter

Thema bijeenkomsten

De afgelopen twee jaar heeft de technische commissie verschillene thema bijeenkomsten georganiseerd. Hieronder een overzicht. In de eerste kolom kun je klikken op het thema en wat extra informatie vinden.

Jeugdbeleidsplan – onderdeel Technische lijn
Dit boekje is bedoeld als houvast voor jeugdtrainers. Er wordt op een duidelijke manier aangegeven welke technieken en vaardigheden er per niveau aangeleerd moeten worden. Een duidelijke leidraad voor trainers, coaches, begeleiders en TC.

Per leeftijdscategorie wordt aangegeven welke leerdoelen er zijn en via welke trainingsopbouw de doelen bereikt kunnen worden. Hiernaast wordt per leeftijdscategorie kort stilgestaan welke ontwikkeling de jeugd doormaakt en welke kenmerken hierbij horen.

Als laatste worden een aantal ideeën aangereikt waarmee de coaches, trainers, begeleiders de jeugdleden verder enthousiast kunnen maken en worden een aantal informatiebronnen genoemd.

Het Meerjaren Opleidingsplan Volleybal van de NeVoBo
Het Meerjaren Opleidingsplan Volleybal (MOV) is een gestructureerde en inzichtelijke meerjaren opleidingsweg en is erop gericht om te helpen het allerbeste uit de (jeugdige) volleyballer te halen. Het MOV is verwerkt in een praktische tool en houdt rekening met het feit dat kinderen groeien en ontwikkelen en dat dit proces per kind kan verschillen. Het ondersteunt de trainer bij het bepalen van de trainingsinhoud en beschrijft de routes voor de ontwikkeling van de jeugd in het volleybal.

Met de kennis, beelden, technieken en praktijkvoorbeelden kan iedereen die bezig is met de technische kant van het volleybal hier zeker zijn voordeel mee doen. De Nevobo heeft in samenwerking met Scope=Volleybal verschillende modules ontwikkeld over techniek, tactiek en teamfasering die gebaseerd zijn op het MOV en toepasbaar zijn op individueel, team en verenigingsniveau. Alle informatie over het Meerjaren Opleidingsplan Volleybal en de modules zijn te vinden op de website: www.scope-volleybal.nl

Mocht je vragen hebben over de thema’s, de technische lijn of het MOV? Neem dan contact op met de Jeugdcoördinator

Rollen
  1. Grote uitstap naar links of rechts maken
  2. Lichaam over knie brengen
  3. Bal spelen met twee armen
  4. Knie indraaien
  5. Zijkant lichaam naar de vloer
  6. Afrollen over zijkant lichaam
Duiken
  1. Lichaam laag bij de grond
  2. Grote stap voorwaarts (uitvalstap)
  3. Lichaam over knie brengen
  4. Bal spelen
  5. Opvangen twee handen
  6. Doorschuiven over borst
  7. Geen knieën aan de grond
Onderhands
  1. Bolle rug
  2. Duimen evenwijdig (vingers naar beneden wijzen)
  3. Vlak passvlak (plank maken)
  4. Schouders optillen (??Ik weet niet??)
  5. Balansvoet, steunvoet (rechtervoet voor)
  6. Wijde schrede (voeten uit elkaar)
  7. Inveren (lichtjes door de knieën)
  8. Schouders voor heupen (balans naar voren)
  9. Smal (schouders en armen dicht bij elkaar)
Bovenhands
  1. Spelen met vingers
  2. Handen in een kommetje
  3. Duimen wijzen naar elkaar
  4. Wijsvingers wijzen naar elkaar
  5. Overige vingers spreiden om de bal
  6. Duimen wijzen naar de neus, ellebogen uit elkaar
  7. Bal voor je pakken, moet op voorhoofd vallen
  8. Bij set-up staat voet aan netkant voor
  9. Bal nawijzen
  10. Kracht vanuit de benen
Aanval
  1. Aanloopritme = links-rechts-stop-hob
  2. Aanwijshand naar voren = Lichaamshoek
  3. Elleboog slagarm op oorhoogte
  4. Lichaamsbeweging = ‘grote C’
  5. Slag = ‘klappen van de zweep’
  6. Hand beweging = ‘kleine C’
  7. Landing = ’twee voeten in de klei’
Blok
  1. Hoek armen is afstand tot het net
  2. Duimen wijzen naar boven
  3. Spanning op de kuiten
  4. Lift met armen en strekken uit de tenen
  5. Armbeweging is het maken van een hartvorm
  6. Scherpe hoek lichaam maken op hoogste punt
  7. Tenen naar boven trekken op hoogste punt
Spelverdelen
  1. Verplaatsingssnelheid (BH spelen!)
  2. Open voor de bal, zicht op veld
  3. Heupen achter de bal
  4. Rechtervoet voor
  5. Tempo van de bal
  6. Afstand bal t.o.v. het net na de set-up
  7. Acties na de set-up
Trainingsopbouw

V  eel balcontacten
O  pen communicatie
L  ol
L  eren
E  igenverantwoordelijkheid
Y  ell